12 იანვარი, 2016
საკვებისა და სასმელის 4 არასწორი კომბინაცია, რომელიც ჯანმრთელობას გინგრევთ
ჩვენთვის მთავარია, გემრიელ კერძს შევექცეოდეთ და სასიამოვნო სასმელს მივირთმევდეთ. ხშირად ყურადღებას არ ვაქცევთ კომბინაციებს, რომელსაც კვებისას ბევრი ფიქრის გარეშე ვქმნით კვებისას. გთავაზობთ 4 მცდარ არჩევანს, რომელიც ჯანმრთელობას დაგინგრევთ:

1. თეთრი პური და ჯემი
white bread and jam
ამერიკის სამედიცინო უნივერსიტეტის პროფესორები გვაფრთხილებენ, რომ თეთრი პურისა და ჯემის ერთად მირთმევის შემთხვევაში, დიაბეტის რისკის წინაშე ვდგებით. თეთრ პურში შემავალ ნახშირწყლებს სისხლი სწრაფად ითვისებს და მასში შაქრის რაოდენობა მომენტალურად იმატებს. ჯემის შაქარი კი ორგანიზმში შაქრის ნორმის დისბალანსს იწვევს.

2. ჰამბურგერი და ლუდი
burgers and beer
ჰამბურგერის ან
ალკოჰოლის გადამუშავება-ათვისებისას ღვიძლს ინტენსიურად მუშაობა უწვს. როდესაც ჰამბურგერის ჭამისას ლუდსაც მიირთმევთ ღვიძლი რთულ სიტუაციაში ხვდება. ორგანოს უჭირს ორმაგ დატვირთვასთან გამკლავება. ამ შემთხვევაში ორგანიზმი ალკოჰოლს მავნე ტოქსინად აღიქვამს და იწამლებით. ცხიმი კი გადაუმუშავებელი რჩება და სისხლში ქოლესტერინის დონე საგანგაშოდ იმატებს.

3. ჩაი და რძე
bad food combinations
შავი ჩაი საუკეთესო ანტიოქსიდანტია, ის შარდდენას ააქტიურებს და ორგანიზმს ადვილად წმენდს. შავი ჩაი გიცავთ დიაბეტისგან და გულის დაავადებებისგან. იმის მიუხედავად რომ, საკუთრივ რძე ორგანიზმისთვის სასარგებლოა, ჩაისთან შეზავებისას სასმელს სასარგებლო თვისებებს უკარგავს და ორგანიზმისთვის საშიშსაც კი ხდის. ექიმების აზრით, თუ მაინც და მაინც გსურთ ჩაიში რაიმე ჩააწვეთოთ, არჩევანი ლიმონზე უნდა გააკეთოთ.

4. ალკოჰოლი და ყავა
alcohol and caffeine
სადილისას შეიძლება ერთი ჭიქა ღვინო დალიოთ, დესერტს კი ყავა დააყოლოთ. როდესაც ალკოჰოლი ყავასთან რეაქციაში შედის, კოფეინი მავნე ნივთიერებად გარდაიქმნება. ამას გარდა, კვლევამ აჩვენა: ადამიანები, რომლებიც საჭესთან ნასვამ მდგომარეობაში ჯდებიან და თან ყავა აქვთ დალეული, უფრო ხშირად ხვდებიან ავტოკატასტროფებში, ვიდრე ისინი ვინც მხოლოდ სასმელს ეტანებიან.

ანდრეა ნარიანი

FaceBook Twitter Google ელფოსტაბეჭდვა
კომენტარი / 0 /
კომენტარი ჯერ არ გაკეთებულა.
TOPS