შესახებ:
1. მითი: ყავის უარყოფით თვისებებზე
ყავის დალევისას სიამოვნებას იღებთ და ამით ჯანმრთელობას ზიანს სულაც არ აყენებთ. დღეში ერთი ფინჯანი ყავა ადამიანის ორგანიზმზე დადებითად აისახება, გმატებთ ენერგიას, აფართოვებს სისხლძარღვებს. შეიცავს ანტიდეპრესანტ ჰორმონს -სეროტონინს, არეგულირებს ნერვულ სისტემას.
ყავა კიდევ უფრო სასარგებლოა, თუ რამდენიმე ინგრედიენტს დაუმატებთ. მაგალითად: თუ ყავას კარდაონს დაუმატებთ, ეს დადებითად იმოქმედებს გულის მუშაობაზე, შოკოლადი ზრდის

2. მითი: ყავის შემნახველ ვადაზე
მხოლოდ ახლად მოხალულ ყავას აქვს სასარგებლო თვისებები და არომატი, რომელსაც ნამდვილი გურმანები აფასებენ. ასეთ მდგომარეობაში ყავა მხოლოდ 2 კვირას ინახავს თავს, რის შემდეგაც კარგავს გემოსა და სასარგებლო თვისებებს.
3. მითი ნამდვილ ყავაზე
ყავის სწორად მომზადების საიდუმლო შემდეგში მდგომარეობს: ყავის მარცვალს მაყალზე ხალავენ და სპეციალურ კოლოფებში 7-11 დღის განმავლობაში აჩერებენ. ასე ინარჩუნებს ყავა პირვანდელ არომატსა და გემოს. სწორედ ასეთი ყავაა ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო.
4. მითი: ყავის დოზირებაზე
თითქმის ყველაფერი საწამლავი და წამალია - მხოლოდ დოზაზეა დამოკიდებული. არც ყავაა გამონაკლისი. კოფეინი ასტიმულირებს ცენტრალურ ნერვულ სისტემას, სასუნთქ და გულ -სისხლძარღვთა სისტემას, გმატებთ ხალისს, ენერგიასა და ამაღლებულ განწყობაზე გაყენებთ.
მაგრამ ამავე დროს ყავის ზედმეტი დოზა საწინააღმდეგო ეფექტს გამოიღებს - დაძაბულობისა და დეპრესიისკენ მიჰყავხართ.
5. მითი: საუზმემდე ცხელი ყავის მიღება
მშიერ კუჭზე ყავის დალევა, არც თუ იღბლიანი დღის დასაწყისია. უმჯობესია ყავასთან ერთად მიირთვათ საკვები ან უბრალოდ ორცხობილა, რათა მარილმჟავამ კუჭი არ დაგიზიანოთ.
6. მითი: ძილის წინ ყავის დალევა საზიანოა

ყავა მხოლოდ მოკლევდაიან მატონიზირებელ ეფექტს იძლევა, რაც 30-40 წუთის მანძილზე გრძელდება. თუ ყავას საღამოს 8 საათზე დალევთ, დაძინებას კი შუაღამისას აპირებთ, ყავის მოქმედება დაძინებამდე უკვე დიდი ხნით ადრე დაკარგავს ეფექტს.
7. მითი: კოფეინი დამოკიდებულს ხდის
გამოკვლევამ, რომელშიც 40 000 ადამიანი იღებდა მონაწილეობას, აჩვენა, რომ ყავაზე დამოკიდებულება გამოწვეულია მემკვიდრეობითი და გენეტიკური მიდრეკილებით.
ანა ვერძაძე