ჩაის 1 ფინჯანი დღეში 2-ჯერ ამცირებს ნაწლავების კიბოთი დაავადების რისკს. ანტიოქსიდანტები, სახელწოდებით კატეხინები, რომლებსაც ჩაი შეიცავს, ახშობენ კიბოს უჯრედების განვითარებას.
ხორბალი
გამოკვლევის მიხედვით ქალები, რომლებიც დღეში არა ნაკლებ 30 გხორბალს იღებენ, 2-ჯერ ნაკლებად არიან ფილტვის კიბოსკენ განწყობილები. სარძევე ჯირკვლის კიბოს საუკეთესო დაცვა კი ხორბლის ფაფაა მოცვით.
სტაფილო
ამერიკის კიბოთი დაავადებების კვლევის ინსტიტუტის მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ ადამიანებს, რომლებიც იღებენ კაროტინის დიდ რაოდენობას, 6-ჯერ ნაკლებად აქვთ კანის კიბოს განვითარების ალბათობა.
მოხარშული კარტოფილი
კალიუმის
ისპანახი
ჯანმრთელობის ნაციონალურმა ინსტიტუტმა გამოარკვია, რომ მათ, ვინც იღებს ლუტეინს (ნაპოვნია ისპანახში), 43%-ით ნაკლებად აქვთ თვალებთან დაკავშირებული პრობლემები.
ნიორი
კომპონენტები, რომლებსაც შეიცავს ნიორი, ამცირებენ პროსტატის კიბოთი დაავადების ალბათობას 50%-ით.
გრეიფრუტი
1 გრეიფრუტი დღეში ამცირებს ფილტვის კიბოს განვითარებას 50%-ით. გრეიფრუტში შემავალი ნარინგინი ხელს ყწყობს ენზიმების დონის შემცირებას, რომლებიც პროვოცირებენ კიბოს უჯრედების განვითარებას.
ზეითუნის ზეთი
ანტიოქსიდანტები, რომლებსაც შეიცავს ზეითუნის ზეთი, ამცირებენ ცუდი ქოლესტერინის დონეს. ამის გარდა ზეითუნის ზეთი წარმოადგენს შესანიშნავ დაცვას გულსისხლძარღვთა დაავადებებისგან.
ყავა
ტვინის მუშაობის საუკეთესო სტიმულატორია. გარდა იმისა, რომ ყავა გვაძლევს მხნეობის მუხტს 90 წუთით, დილაობით 1 ყავის ფინჯანი ანტიოქსიდანტების წყაროა, რომლებიც 60 %-ით თავიდან აცილებენ ალცჰეიმერის დაავადების განვითარებას.
კესო ლაღიძე