25 აგვისტო, 2017
3 სახის კარტოფილი, რომლის ჭამა მომწამვლელია
დიდი ხნით შენახული კარტოფილი დროთაგანმავლობაში ტოქსიკურ საკვებად გადაიქცევა. ასეთ შემთხვევაში საყვარელი კერძით შესაძლოა მარტივად მოიწამლოთ.

რამდენიმე ნიშანი, რომლითაც გაიგებთ, რომ კარტოფილი უნდა გადაყაროთ:

1. როცა კარტოფილი სამზაროეულოში დიდხანს ინახება, პატარავდება, ნაოჭდება და რბილდება. ეს იმას ნიშნავს, რომ კარტოფილი აღარ უნდა გამოიყენოთ, რადგან მასში მომწმავლელი ნივთიერების, სოლანინის რაოდენობა გაიზარდა და მეტად ტოქსიკური გახდა.
2. აყვავებული კარტოფილი
თუ კარტოფილს ორ დღეზე მეტ ხანს არ გამოიყენებთ, ის იწყებს აყვავებას, რომლის შემდგენლობაშიც ორი მომწამლავი ნივთიერება შედის. აყვავებული კარტოფილი ორი სახისაა -
მაგარი და რბილი. პირველის გამოყენება შეგიძლიათ, თუ აღმოცენებულ ნაწილს მოაჭრით. დარბილებული სჯობს გადააგდოთ.
3. კარტოფილზე სიმწვანეებია
რაც უფრო დიდხანს ჩერდება კარტოფილი მზეზე, მით მეტი სოლანინი გამოიყოფა მასში, რაც ორგანიზმისთვის ნამდვილი საწამლავია. თუ კარტოფილზე სიმწვანე შენიშნეთ, ე.ი. მასში ჭარბადაა სოლანინი.

ამ შემთხვევაში აუცილებელი არ არის კარტოფილი გადააგდოთ, შეგიძლიათ მწვანე ნაწილი ჩამოაშოროთ.

კარტოფილით მოწამვლა 8-10 სთ-ის შემდეგ ვლინდება და კუჭ-ნაწლავის გარდა, ცენტრალურ ნერვულ სისტემასაც აზიანებს.

ანა გარელი

FaceBook Twitter Google ელფოსტაბეჭდვა
კომენტარი / 0 /
კომენტარი ჯერ არ გაკეთებულა.
TOPS