02 ივნისი, 2018
"160 კილოგრამის დროს, სიარული კი არა, წოლაც ძნელია..." - სამი ცნობილი ადამიანის ისტორია, რომელმაც კუჭის ოპერაციით ათობით კილოგრამი დაიკლო
ბოლო წლებ­ში ჩვენ­ში სწრა­ფი კვე­ბის ობი­ექ­ტე­ბის გახ­სნამ, ტექ­ნო­ლო­გი­უ­რი ფაქ­ტო­რის გამ­ყა­რე­ბამ (ინ­ტერ­ნე­ტი, ციფ­რუ­ლი ტექ­ნი­კა), ადა­მი­ა­ნის ფი­ზი­კუ­რი აქ­ტი­ვო­ბა და ენერ­გი­ის ხარ­ჯვაც შე­ამ­ცი­რა. ადა­მი­ა­ნე­ბი ფე­ხით სი­ა­რუ­ლის ნაც­ვლად, უმე­ტე­სად, მან­ქა­ნით მოძ­რა­ო­ბენ, რის ხარ­ჯზეც ზედ­მე­ტი წო­ნის დაგ­რო­ვე­ბა ხდე­ბა.

ჭარ­ბწო­ნი­ა­ნო­ბა გავ­ლე­ნას ახ­დენს ისე­თი ორ­გა­ნო­ე­ბის ფუნ­ქცი­ებ­ზე, რო­მელ­თა მოქ­მე­დე­ბა­ში ნივ­თი­ე­რე­ბა­თა ცვლას წამ­ყვა­ნი ფუნ­ქცია აკის­რია: იწ­ვევს ფა­რი­სებ­რი ჯირ­კვლის პრობ­ლე­მებს, მა­მა­კა­ცებ­ში სა­ს­ქე­სო ორ­გა­ნო­ე­ბის და­ა­ვა­დე­ბებს, შაქ­რი­ან დი­ა­ბეტს, ათე­როსკლე­როზს, გულ­სის­ხლძარ­ღვთა და­ა­ვა­დე­ბებს, ზო­გა­დად კი, სიმ­სუქ­ნე ყვე­ლა ორ­გა­ნო­ზე ცუ­დად მოქ­მე­დებს.

მე­დი­ცი­ნის მეც­ნი­ე­რე­ბა­თა დოქ­ტო­რი, ქი­რურ­გი, პრო­ფე­სო­რი და­ვით აბუ­ლა­ძე, ჭარბ წო­ნას
ქი­რურ­გი­უ­ლი მე­თო­დით უპი­რის­პირ­დე­ბა და კუ­ჭის ე.წ. და­პა­ტა­რა­ვე­ბას ახორ­ცი­ე­ლებს.

"ჭარ­ბწო­ნი­ა­ნო­ბას­თან ბრძო­ლა საკ­ვე­ბის რა­ო­დე­ნო­ბის შემ­ცი­რე­ბი­თა და და­ხარ­ჯუ­ლი ენერ­გი­ის გაზ­რდით უნდა და­ი­წყოს. თუ დი­ე­ტით ეს არ ხერ­ხდე­ბა, მა­შინ ქი­რურ­გი­უ­ლი ჩა­რე­ვა უნდა მოხ­დეს. ქი­რურ­გი­უ­ლი მე­თო­დი ბევ­რია და მათ­გან ყვე­ლა­ზე პო­პუ­ლა­რუ­ლი კუ­ჭის ხა­ზო­ვა­ნი რე­ზექ­ცი­აა, რი­თაც ე.წ. კუ­ჭის და­პა­ტა­რა­ვე­ბა ხდე­ბა. კუჭი სიგ­რძე­ზე იკ­ვე­თე­ბა და 70% აკ­ლდე­ბა", - ამ­ბობს ქი­რურ­გი.

Rating

ამ ოპე­რა­ცი­ის შემ­დეგ ექი­მის თქმით, კუჭს ის უბა­ნი სცილ­დე­ბა, რო­მე­ლიც შიმ­ში­ლის ჰორ­მონს – გრე­ის წარ­მოქ­მნის. ოპე­რა­ცი­ის შემ­დეგ პა­ცი­ენ­ტებს დიდი ხნის გან­მავ­ლო­ბა­ში სა­ერ­თოდ არ შიათ და რა­ღაც გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლად რომ მო­უნ­დეთ, ერთ კვე­ბა­ზე, კუჭ­ში 150 მი­ლი­ლიტრზე მეტი არ ეტე­ვათ. თუ ადა­მი­ა­ნი მა­ნამ­დე ვთქვათ, 4 ნა­ჭერ ხა­ჭა­პურს ჭამ­და, მი­ი­ღებს მხო­ლოდ ერთს, ასე­ვე ერთ ნა­ჭერ მწვადს. ოპე­რა­ცი­ის შემ­დეგ პა­ცი­ენ­ტი წო­ნა­ში დრო­თა გან­მავ­ლო­ბა­ში იკ­ლებს და 2 წლის გან­მავ­ლო­ბა­ში ჭარ­ბი წო­ნის 80%-ის მო­ცი­ლე­ბა ხდე­ბა.

პა­ცი­ენ­ტი ოპე­რა­ცი­ის­თვის სე­რი­ო­ზუ­ლად და სა­ფუძ­ვლი­ა­ნად უნდა მომ­ზად­დეს. წი­ნას­წა­რი და სხვა­დას­ხვაგ­ვა­რი კვლე­ვა უტარ­დე­ბა და შემ­დეგ უკვე მისი მომ­ზა­დე­ბა მიმ­დი­ნა­რე­ობს. ამ პრო­ცეს­მა ზოგ­ჯერ შე­იძ­ლე­ბა 6 თვემ­დეც გას­ტა­ნოს. მერე კი უკვე ოპე­რა­ცია ინიშ­ნე­ბა. შაქ­რი­ა­ნი დი­ა­ბე­ტი­სას, 87%-ის შემ­თხვე­ვა­ში, შა­ქა­რი ნორ­მის ფარ­გლებ­ში დგე­ბა. პა­ცი­ენ­ტებს უად­ვილ­დე­ბათ ისეთ საკ­ვებ­ზე უა­რის თქმა, რა­ზეც მა­ნამ­დე უარს ვერ ამ­ბობ­დნენ. ჯან­სა­ღი ცხოვ­რე­ბის წესს უბ­რუნ­დე­ბი­ან.

რო­გორ გრძნო­ბენ ოპე­რა­ცი­ის შემ­დეგ ადა­მი­ა­ნე­ბი თავს და რო­გორ იც­ვლე­ბა მათი ცხოვ­რე­ბა, ამის შე­სა­ხებ ჩვე­ნი რეს­პო­დენ­ტე­ბი თა­ვად ყვე­ბი­ან.

კახა გო­გი­ძე, მსა­ხი­ო­ბი, სე­რი­ალ "ჩემი ცო­ლის და­ქა­ლებ­ში" პრე­ზი­დენ­ტის რო­ლის შემ­სრუ­ლე­ბე­ლი:


- რო­დე­საც 160 კილო ხარ, ძა­ლი­ან ცუ­დია და ჯან­მრთე­ლო­ბას­თან და­კავ­ში­რე­ბით სე­რი­ო­ზუ­ლი პრობ­ლე­მე­ბის ზღვარ­ზე დგა­ხარ. შა­ქა­რი­ა­ნი დი­ა­ბე­ტი­სა და გულ­სის­ხლძარ­ღვთა და­ა­ვა­დე­ბე­ბის რის­კის ქვეშ ვი­ყა­ვი. ოპე­რა­ცი­ით კი ამ და­ა­ვა­დე­ბე­ბის ჩა­მო­ყა­ლი­ბე­ბას დრო­ზე მი­ვუს­წა­რი.

ოპე­რა­ცი­ამ­დე ელე­ნე გი­ორ­გა­ძის პა­ცი­ენ­ტი ვი­ყა­ვი, კომ­პლექ­სუ­რად ვმკურ­ნა­ლობ­დი, ვი­ცავ­დი დი­ე­ტას, ვი­ღებ­დი შე­სა­ბა­მის წამ­ლებ­საც - 73 კი­ლოგ­რა­მი და­ვი­კე­ლი და ეს წონა 10 წლის გან­მავ­ლო­ბა­ში "მე­ჭი­რა". მაგ­რამ დი­ე­ტის შემ­დეგ უმ­რავ­ლე­სო­ბა იმა­ტებს და მეც მო­ვი­მა­ტე, მეტი დი­ე­ტა ვე­ღარ შევ­ძე­ლი, რად­გა­ნაც მოთ­მი­ნე­ბა­საც რე­სურ­სი ჰქო­ნია. დი­ე­ტის დაც­ვის რე­სურ­სი ამოვ­წუ­რე, ყვე­ლა­ფე­რი ყელ­ში ამო­ვი­და და ექიმ დათო აბუ­ლა­ძეს­თან წა­ვე­დი. უკვე მე­ხუ­თე წელი და­ი­წყო, რაც ოპე­რა­ცია გა­ვი­კე­თე, რის შემ­დე­გაც 84 კილო და­ვი­კე­ლი. ახლა 78 კილო ვარ, მაგ­რამ მე თვი­თონ მინ­და, რომ 75 ვიყო და ამა­ზე ახლა ვმუ­შა­ობ. განაგრძეთ კითხვა:
FaceBook Twitter Google ელფოსტაბეჭდვა
კომენტარი / 0 /
კომენტარი ჯერ არ გაკეთებულა.
TOPS